استارتاپ Atom مدعی ساخت اولین کامپیوتر کوانتومی جهان با بیش از 1000 کیوبیت شد
استارتاپی موسوم به Atom Computing در خبری، از اولین کامپیوتر کوانتومی دنیا با بیش از 1000 کیوبیت رونمایی کرد. این سیستم که فعلاً در قالب یک نمونه اولیه تولید شده و قرار است در سال 2024 به بازار عرضه شود، حالا حتی جلوتر از کامپیوتر کوانتومی IBM قرار میگیرد که احتمالاً ظرف چند هفته آینده معرفی خواهد شد.
استارتاپ Atom Computing از پیشرفتهترین پلتفرم رایانش کوانتومی تاریخ رونمایی کرده است که تعداد کیوبیتهای آن به 1180 میرسد. این رقم در مقایسه با قدرتمندترین کامپیوتر کوانتومی قبلی، یعنی IBM Osprey که 433 کیوبیت یا بیت کوانتومی دارد، پیشرفت بزرگی محسوب میشود.
نخستین کامپیوتر کوانتومی با بیش از 1000 کیوبیت
در سیستم جدید شرکت Atom، این کیوبیتها درواقع اتمهای ایتربیوم هستند که با کمک لیزر در یک آرایه نگه داشته شدهاند و وضعیتشان برای ذخیرهسازی و پردازش اطلاعات تغییر میکند. این شرکت میگوید ایتربیوم بهترین ماده برای این کار است، چون در پایینترین حالت مصرف انرژی تنها دو سطح کوانتومی دارد. به عبارت دیگر، دستکاری و اندازهگیری آن نسبت به دیگر اتمها آسانتر است.
Atom مدعی است که کامپیوتر کوانتومی آنها از جهات دیگر هم برتر است. این شرکت چندی قبل از روش اندازهگیری میان-مداری رونمایی کرد که در آن وضعیت کوانتومی کیوبیتها بدون ایجاد تداخل در کیوبیتهای کناری قابل اندازهگیری است. کامپیوتر این شرکت همچنین ظاهراً به زمان همدوستی 40 ثانیه دست یافته که مشخص میکند کیوبیتها تا چه مدتی میتوانند اطلاعات را ذخیره کنند. در مقایسه، این زمان برای کامپیوتر کوانتومی Osprey حدود 80 میکروثانیه است.
اگرچه حالا بهنظر میرسد که بقیه رقبا دیگر حرف زیادی برای گفتن نداشته باشند، اما رقابت در حوزه رایانش کوانتومی داغتر از این حرفهاست. طبق نقشه راه چندساله IBM، این شرکت ظرف هفتههای آینده از یک کامپیوتر کوانتومی جدید با احتمالاً بیش از 1000 کیوبیت رونمایی میکند.
شرکت Atom میگوید کامپیوتر کوانتومی آنها در سال 2024 برای شرکتها، دانشگاهها و نهادهای دولتی در دسترس قرار خواهد گرفت.